Her finner du opptakene fra frokostmøter.
VideoFørste frokostmøte: digital tilgjengelighet
I dette frokostwebinaret hører vi fra Funka om hvordan jobbe med digital tilgjengelighet, og Orkland kommune forteller om hvordan de har forbedret sine hjemmesider i samarbeid med det kommunale rådet.
VideoAndre frokostmøte: CRPD verktøy
Her får vi presentasjon av Nettressurser om CRPD fra Anders Kristiansen Braav Eriksen og Mari Kvelvane Johansen fra Barne ungdoms og familiedepartementet.
VideoTredje frokostmøte: CRPD i norsk rett og praksis
Her får vi presentasjon av CRPD i norsk rett og praksis, fra Guri Hestflått Gabrielsen fra Likestillings- og diskrimineringsombudet, med bakgrunn i LDOs rapport om inkorporering av CRPD.
VideoFjerde frokostmøte: CRPD i politikken
Annbjørg Horgar er folkevalgt for SV, og sitter i Trondheim bystyre. Hun var invitert til CRPD-nettverket for å snakke om folkevalgtrollen og hvordan rådet best når fram til de folkevalgte. Annbjørg har blant annet fremmet forslag i bystyret om at Trondheim kommune utarbeider en egen språkpolitikk for å styrke rollen til minoritetsspråk, som blant annet tegnspråk og sørsamisk. På webinaret 26. september understreket hun hvor viktig det er å få til et paradigmeskifte for at samfunnet skal ta innover seg at hindre for samfunnsdeltakelse skapes nettopp i samfunnet.
VideoFemte frokostmøte: Erfaringsdeling
I dette møtet får vi høre eksempler på hvordan råd har kommet i gang med arbeidet med CRPD, med innlegg fra Mona Breding Lersveen fra rådet i Verdal og Finn Berntsen fra rådet i Bodø kommune.
VideoSjette frokostmøte: Om holdningsarbeid
Ordene vi bruker betyr noe for hvordan vi ser på oss selv og på verden rundt oss. Roger Dragsten Moe fra rådet for likestilling av mennesker med nedsatt funksjonsevne i Trøndelag, innledet om ordbruk, selvbilde og hvordan vi påvirkes av kvantifisering av mennesker. To av hans hovedpoeng:
Slutt å bruke funksjonshemmet som en beskrivelse av mennesker! Dette er forankret i en diagnosebasert forståelse av ordet, og tilslører at funksjonshemmingen oppstår i møtet med krav fra omgivelsene.
Slutt å bruke begreper som arbeidsufør og restarbeidsevne. Merkelapper det offentlige bruker påvirker selvbildet til dem det gjelder og validerer negative holdninger. Kvantifisering av arbeidsevne, mobilitet eller sansetap kan være nødvendig for byråkratiet, men unngå å bruke dem i møte med menneskene det gjelder. Begrepene overskygger hvem du er, og hva du har å bidra med i samfunnet.