Gå til hovedinnhold

Publikasjon

CRPD frokostmøte #6 om holdningsarbeid

Ordene vi bruker betyr noe for hvordan vi ser på oss selv og på verden rundt oss.

Roger Dragsten Moe fra rådet for likestilling av mennesker med nedsatt funksjonsevne i Trøndelag, innledet om ordbruk, selvbilde og hvordan vi påvirkes av kvantifisering av mennesker. To av hans hovedpoeng:

- Slutt å bruke funksjonshemmet som en beskrivelse av mennesker! Dette er forankret i en diagnosebasert forståelse av ordet, og tilslører at funksjonshemmingen oppstår i møtet med krav fra omgivelsene.

- Slutt å bruke begreper som arbeidsufør og restarbeidsevne. Merkelapper det offentlige bruker påvirker selvbildet til dem det gjelder og validerer negative holdninger. Kvantifisering av arbeidsevne, mobilitet eller sansetap kan være nødvendig for byråkratiet, men unngå å bruke dem i møte med menneskene det gjelder. Begrepene overskygger hvem du er, og hva du har å bidra med i samfunnet.

Seniorrådgiver i KUN, Linn Bylund presenterte verktøy for å jobbe med holdningsarbeid, blant annet de tre filmene i Funker for meg. For offentlige tjenesteytere og forvaltere, handler holdningsarbeidet mye om å synliggjøre hvilke barrierer samfunnet skaper for deltakelse. For å oppdage og forebygge forskjellsbehandling, anbefalte hun følgende kontrollspørsmål til alle som jobber med vedtak, tjenester og planer: handler dette om folk? Er det forskjell på ulike grupper? Bidrar det vi gjør til likebehandling i praksis?

Holdningsarbeid er sentralt for å implementere CRPD, og er et tema vi kommer tilbake til i 2026.

Publisert

26.11.2024

Kontaktperson

Marte Taylor Bye

Seniorrådgiver