I løpet av 2020 ble rasisme for alvor igjen satt på agendaen i Norge. Med #blacklivesmatter bevegelsen, økt mediafokus, en rekke omfangsrapporter og to nye nasjonale handlingsplaner, har de av oss som mente at rasisme ikke eksisterte i Norge, fått konstatert at både hverdagsrasisme og strukturell rasisme dessverre er svært utbredt.
Bergen og Trondheim kommune har gjennomført undersøkelser om diskriminering og rasisme i egen kommune, og igjennom disse fått bekreftet at diskriminering og forskjellsbehandling forekommer. Byrådet i Bergen jobber nå med å følge opp rapporten, blant annet med tiltak rettet mot diskriminering i skole, i arbeids- og boligmarkedet, samt tiltak for å forhindre hatkriminalitet. Trondheim kommune er i gang med å utarbeide en lokal handlingsplan mot religiøs diskriminering, muslimhat og antisemittisme
Det er nok av stemmer og miljøer som lenge har uttrykt at rasisme skjer på alle nivåer. Hvordan sikrer kommunene medvirkning og godt samarbeid med lokale organisasjoner og erfaringsmiljøer når de nå skal utarbeide og iverksette tiltak? Og hva vil det si å være en kommune som jobber antirasistisk?
Program
15:30-15:40 Introduksjon ved Senter for likestilling
15:40-15:50 Bufdirs rolle i arbeidet mot rasisme ved direktør Mari Trommald.
15:50-16:25 Panelsamtale om erfaringer fra arbeid mot rasisme i kommune-Norge
Panelleder: Minela Košuta , rådgiver ved KUN
Paneldeltakere:
- Katrine Nødtvedt (MDG), Byråd for kultur, mangfold og likestilling i Bergen Kommune
- Stina Ihle Amankwah, prosjektrådgiver ved Minotenk Bergen.
- Kjersti Utne, rådgiver ved Kommunedirektørens fagstab Trondheim kommune
- Azra Halilović, spaltist i Adresseavisen, Scenekunstner og minoritetskonsulent i Trondheim kommune
- Marita Holmeset-Varpe, politisk rådgiver/Antirasismesatsingen til Norsk Folkehjelp
16:25-16:30 Avslutning