Rasismeveilederen finner du på nettsiden diskriminert.no.
Likestillingssenteret KUN har hatt delansvar for tiltak 8 i handlingsplanen mot rasisme, som handler om å gjennomføre regionale dialogmøter om rasisme. Dialogmøtene har skapt en møteplass der kommune, frivillighet og enkeltindivider har delt erfaringer. Målsetningen har vært å spre rettighetsinformasjon til utsatte og vitner, og samtidig hente inn erfaringer fra de av oss som opplever rasisme og diskriminering. Dialogmøtene avdekket at kunnskapen om rettigheter rundt opplevd rasisme og diskriminering er svært liten, både blant direkte berørte, og personer som i kreft av sin posisjon bør ha kjennskap til dette, som ansatte i skole, Nav, barnevern mm.
Mange har for første gang hørt om sine rettigheter gjennom slike dialogmøter. Det er liten kunnskap om rettigheter, hvor man kan få hjelp, og hva man kan forvente av hjelpeinstanser som politi og likestillingsnemnda.
Dette avdekket behovet for en tydelig veileder som kan være til hjelp når man må håndtere rasisme.
Likestillingssenteret KUN samarbeider derfor med jurister og interesseorganisasjoner om å lage en slik veileder. Her skal det tydelig defineres:
- Hva rasisme, trakassering og diskriminering er, og hvilke former det kan ta.
- Hvilke rettigheter man har opp mot beskyttelse fra rasisme, trakassering og diskriminering
- Hvor man kan henvende seg hvis man opplever det, og hva slags muligheter som finnes til bistand og oppreisning.
- Hva slags prosess man kan forvente hvis man henvender seg til hjelpeapparat som politi, Likestillings og diskrimineringsombudet og/eller Likestillingsnemnda
- Gode råd for hvordan man kan håndtere opplevd rasisme og diskriminering
Dette er samarbeidsprosjekt mellom Likestillingssenteret KUN, OMOD og Egalia. Prosjektet er finansiert av Barne,- ungdoms- og familiedirektoratet.