Gå til hovedinnhold

Prosjekt

Kjenn oss - en ressurssamling om urfolk og nasjonale minoriteter

«Kjenn oss» er et prosjekt som vil bidra til å heve kompetansen om nasjonale minoriteter og urfolk i Norge.

Rapporten Holdninger til samer og nasjonale minoriteter i Norge utgitt av Norges institusjon for menneskerettigheter i 2022, viser at den generelle kompetansen om urfolk og nasjonale minoriteter i befolkningen er lav. Hensikten med Kjenn oss er å øke kompetansen om nasjonale minoriteter og urfolk.  

Samisk bosetting i Norden og Russland kan spores flere tusen år tilbake i tid, lenge før statsgrensene mellom landene i nordområdene ble definert. Samene har i dag status som urfolk. Det finnes mange ulike samiske kulturer. Skoltesamer, lulesamer, pitesamer, umesamer og sørsamer har alle lang historie i Norden. Samene utgjør en etnisk, kulturell og språklig minoritet i Norge, og har opplevd både undertrykkelse og tap av grunnleggende rettigheter på grunn av norske myndigheters politikk ovenfor den samiske befolkningen. 

Kvener/norskfinner, jøder, romer, skogfinner og romanifolk/tatere er folkegrupper med tilknytting til Norge gjennom flere århundrer, og har status som nasjonale minoriteter. I likhet med den samiske befolkningen, har også de nasjonale minoritetene opplevd undertrykkelse og forfølgelse av norske myndigheter.  

Gjennom prosjektet har fornorskningsperioden i Norge kommet tydelig fram som en felles historisk ramme som har fått store konsekvenser både for de nasjonale minoritetene og samene. Samtidig har prosjektet avdekket likhetstrekk når det gjelder betydningen av musikk, håndverk og hvor sterkt fellesskapet står i de ulike kulturene.  Ikke minst har det blitt tydelig hvor viktig det er å kjenne historien for å forstå situasjonen i dag.  

Gjennom podkaster, filmer, foto og en tidslinje over viktige historiske hendelser som er omtalt i podkastene, blir du på denne siden bedre kjent med historien til de ulike gruppene. Med unntak av deler av prosjektgruppa har alle bidragsyterne til denne siden samisk bakgrunn, eller bakgrunn fra en eller flere av de nasjonale minoritetene.  

Denne ressursen hadde ikke vært mulig uten alle deltakerne, flere av dem rekruttert via kampanjen vi hadde i sosiale medier for prosjektet. Du møter dem i foto, film og podkast. En stor takk til alle sammen!  

Kjennoss.no er et levende nettsted. Tips oss gjerne om ressurser som bør legges til, eller korrigeringer/tilføyelser du mener vi bør se på, på epost: post@kun.no 


De ulike gruppene bruker av og til andre navn enn de offisielle om seg selv. Navn som benyttes i dette prosjektet av romer: Rom, sigøyner. Av romanifolk/tatere: Reisende. I tillegg har betegnelsene endret seg i det offisielle Norge. I tidslinjen finner dere eksempler på at samer ble kalt finner, mens romer ble kalt sigøinere, og romanifolk/tatere ble kalt tatter, tater, splint og fant. Skoltesamer er også kjent under samlebetegnelsen Østsamer.   
 
Se mer her: Nasjonale minoriteter - regjeringen.no 
Se mer for kart over de ulike språkene her: samer – Store norske leksikon (snl.no) 

Dato

18. mars 2024 - Pågående

Fagområde

Prosjektleder

Foto: Minela Košuta / Fotograf: Karoline O.A. Pettersen

Prosjektmedarbeidere

Susanne Morales Ree

Seniorrådgiver

Anush Khadka

Kommunikasjonsrådgiver