Stalking er en form for vold i nære relasjoner også omtalt som partnervold. Det innbefatter trakassering, trusler og overvåking og det er problematisk å benevne dette som noe annet enn vold. Stalking er ekstremt ødeleggende for den som utsettes for det. Studier viser at ofre for stalking viser tegn til økt angst, høyere nivåer av stress og psykisk belastning. I tillegg rammer stalking flest kvinner, og sårbare grupper som kjennetegnes av dårligere sosiodemografiske forhold og psykisk helse enn resten av befolkingen.
I Norge defineres stalking som «personforfølgelse» og rammes av straffeloven. Det er likevel vanskelig å domfelle personer som bryter loven fordi stalkeren ofte gjør det på måter som er vanskelig å dokumentere. Vi trenger mer kunnskap og økt bevisstgjøring av de ulike instansene i samfunnet om stalking som begrep, men også en økt innsats i forebygging av stalking som fenomen på lik linje med andre former for vold. Vi skal derfor invitere alle relevante aktører til en nasjonal konferanse som skal gi innsikt i hva stalking er, hvilke følger den får og hvordan det kan forebygges. I tillegg skal vi ha fire regionale fagdager hvor krisesenter og politi møtes for å øke kunnskap, koordinere og styrke nettverk. Tema her vil være noe fenomenforståelse, men først og fremst diskusjon om praksis rundt dette voldsfenomenet.
Målet med prosjektet er å bidra til bedre forebyggende arbeid mot stalking, økt forståelse av dette som et voldsfenomen og eventuelt et bedre hjelpetilbud for dem som opplever stalking.