Gå til hovedinnhold

Prosjekt

Teknologi og stalking i fokus

Prosjektet Teknologi og Stalking i Fokus har som mål å styrke kompetansen blant fagpersoner og ansatte i førstelinjetjenesten om hvordan teknologi kan misbrukes til overvåkning og kontroll i stalkingsaker. I samarbeid med eksperter på fagfeltet skal vi utvikle informasjonsmateriell, tilby målrettet opplæring til relevante aktører og styrke samarbeidet på tvers av instanser for å forebygge stalking og sikre bedre støtte og oppfølging av personer som er utsatt.
Mer enn dobbelt så mange blir utsatt for stalking ved bruk av teknologi som uten. Den raske utviklingen av teknologi og digitale plattformer har gitt stalkingutøvere tilgang til en rekke avanserte verktøy som muliggjør anonym og vedvarende overvåkning. Dette gjør teknologibasert stalking til en stadig større utfordring.
 
For å møte denne utfordringen skal vi gjennom prosjektet styrke kompetansen hos fagpersoner og ansatte i førstelinjetjenesten. Målet er å gi økt kunnskap om hvordan teknologi kan brukes til overvåkning, hvilke tiltak som kan iverksettes for å stoppe dette, og hvordan utsatte kan beskyttes mot fremtidig teknologibasert overvåkning.
 
 
Prosjektet skal gjennomføres gjennom følgende tiltak:
  1. Utvikling av informasjonsmateriell. Vi utvikler veiledningsmateriell rettet mot førstelinjetjenesten, med konkrete råd og anbefalinger om hvordan man kan håndtere og forebygge teknologibasert stalking.
  2. Opplæring av fagpersoner. Høsten 2025 arrangerer vi to nettbaserte workshops for ansatte ved krisesentre og andre relevante aktører. Målet er å øke deltakernes kompetanse på hvordan teknologi kan misbrukes i stalkingsaker, og gi dem konkrete verktøy for å øke tryggheten og redusere risikoen for personer som utsettes for dette.
  3. Formidling av kunnskap. Vi distribuerer informasjonsmateriellet bredt til relevante instanser og aktører, for å sikre at kunnskapen når frem til de som møter stalkingutsatte i sitt arbeid.

Prosjektet er finansiert av Konfliktrådet og bygger videre på vårt tidligere arbeid med tematikken. Det gjennomføres i samarbeid med Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO), Krisesentersekretariatet, Romerike Krisesenter, dinutvei.no og Oslo politidistrikt.

Dato

12. mars 2025 - Pågående

Fagområder

Prosjektleder

Foto: Tanya Skjønhaug / Fotograf: Karoline O.A. Pettersen

Prosjektmedarbeidere

Ada Klubben

Rådgiver