Gå til hovedinnhold

Aktuelt

Er det mulig å hjelpe alle? Veien til likeverdige tjenester

Konferansen, arrangert av KUN og Punktum Trondheim, tar for seg hvordan kulturelle, sosiale og strukturelle faktorer påvirker minoriteters tilgang til likeverdige hjelpetjenester ved vold og overgrep. Med bidrag fra forskere og fagpersoner belyses utfordringer som språkbarrierer, stigma og minoritetsstress, samt praktiske løsninger for et mer inkluderende hjelpesystem.

Hjelpetjenester til voldsutsatte må bli bedre for minoriteter 

Hvordan kan vi sikre at alle får den hjelpen de trenger, uavhengig av bakgrunn? Dette er hovedtemaet for nasjonal konferanse om vold og overgrep blant minoriteter arrangert av likestillingssenteret KUN og Punktum Trondheim, fagnettverk mot vold i nære relasjoner som skal finne sted i Trondheim i februar. Konferansen setter søkelyset på hvordan kulturelle, sosiale og strukturelle faktorer påvirker tilgangen til likeverdige tjenester for sårbare grupper. 

Et samfunnsproblem med alvorlige konsekvenser 

Vold i nære relasjoner rammer mennesker på tvers av alle samfunnslag, men for minoriteter kan hindringer som språkbarrierer, stigma og manglende kulturforståelse ofte gjøre det vanskelig å søke hjelp. Forskning viser at minoritetsstress og mikroaggresjoner ytterligere forsterker belastningene for disse gruppene. 

For å bygge et bedre system, vi forstå hvordan diskriminering og ekskludering hindrer tilgangen til likeverdige tjenester i praksis. Dette krever en ærlig og åpen samtale om utfordringene vi står overfor, sier Marte Taylor Bye fra likestillingssenteret KUN 

Hva trenger vi å gjøre bedre? 

Konferansen kombinerer forskningsformidling med konkrete eksempler fra praksisfeltet. Noen av Norges fremste eksperter står på programmet.Blant temaene som tas opp, er hvordan minoriteter opplever stress knyttet til sin minoritetstilhørighet, og hvilke praktiske tiltak som kan bidra til bedre hjelp. Andre tema på konferansen: 

  • Monica Five Aarset presenterer forskning om likeverdige tjenester i familievernet. 

  • Marianna Rugkåsa og Ariana Guilherme Fernandes fra OsloMet gir konkrete verktøy for sosialarbeidere som vil jobbe antirasistisk. 

  • Silje Mathisen fra Likestillingssenteret setter søkelyset mot dobbelt tabu knyttet til vold og seksuelle overgrep blant LHBTQI+ ungdom.

  • Minela Košuta fra KUN presenterer om minoritetstilhørighet, Kari Sand fra SINTEF presenterer om minoritetsstress.

Leo Ajkić som er tv-aktuell med dokumentarserien Leo og de farlige avslutter konferansen med et personlig perspektiv på utenforskap. 

Vi får også innblikk i erfaringene til afghanske Mariam Rasouli, som i boka “Jeg er Mariam” forteller om sitt liv i og samtidig på siden av det norske samfunnet

Mange store fagkonferanser finner sted i Oslo. Vi mener det er viktig å skape nasjonale samlingspunkter på dette feltet også i andre deler av landet.  Rachel Vorren, voldsnettverket Punktum. 

Med denne konferansen ønsker KUN og Punktum Trondheim å bidra til en åpen diskusjon om hvordan vi kan skape tryggere og mer tilgjengelige hjelpetjenester for alle i samfunnet. Over 130 har allerede meldt seg på konferansen. 

Se program i sin helhet her:

Nasjonal konferanse om vold og overgrep blant minoriteter
ArrangementNasjonal konferanse om vold og overgrep blant minoriteter (2025)7. februar 2025 kl. 09:00 - 15:30Quality Hotel Prinsen, Trondheim, Kongens gate 30

KUN og Punktum Trondheim fagnettverk mot vold i nære relasjoner inviterer til en nasjonal konferanse som setter søkelyset på hvordan kulturelle, sosiale og strukturelle faktorer påvirker tilgangen til likeverdige tjenester for sårbare grupper.

Publisert

4.2.2025

Skrevet av

Anush Khadka

Kommunikasjonsrådgiver

Fagområder

Prosjekt