Gå til hovedinnhold

Aktuelt

Frokostmøte om holdningsendringer: Slutt å omtale mennesker som prosenter!

I november arrangerte vi et frokostmøte med fokus på holdningsarbeid. Temaet engasjerte mange, da det berører hvordan vi som samfunn møter mennesker – enten det er som enkeltindivider eller gjennom kommunale tjenester. Fordommer og begrensende holdninger kan ofte skjules i språket vi bruker, noe som ble belyst gjennom inspirerende innlegg fra våre gjester.

Roger Dragsten Moe, medlem av det fylkeskommunale rådet for mennesker med nedsatt funksjonsevne i Trøndelag, delte sine erfaringer og innsikter. Han pekte på hvordan ord skaper holdninger, og hvordan begreper som “restarbeidsevne” eller prosentvis arbeidsevne kan påvirke selvforståelsen til enkeltpersoner. Hvordan ville du følt det hvis din verdi ble redusert til et tall eller en prosent? Språket vi bruker kan enten bygge opp eller rive ned, og det er vårt ansvar å velge ord med omhu.

Paradigmeskiftet som FN-konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne (CRPD) innebærer, utfordrer oss til å flytte fokuset fra enkeltpersoners begrensninger til samfunnets strukturer og barrierer. Dette handler om hvordan vi utformer tjenester, hvordan vi fører offentlig debatt, og hvordan vi planlegger og tilrettelegger for et inkluderende samfunn. Linn Bylund fra likestillingssenteret KUN tok opp eksempler som illustrerer dette, blant annet hvem som får tilpasset undervisningsopplegg i gymtimen, eller hvilke bilder som brukes på nettsider og informasjonsmateriell.

I mange tilfeller handler det om å bli bevisst på de normene og uskrevne reglene som omgir oss. Filmserien Funker for meg er et nyttig verktøy for å øke denne bevisstheten. Små grep kan ha stor betydning – både for holdningsendringer og for å fremme likestilling.

Vi takker alle som deltok på frokostmøtet, og vi ser frem til å fortsette diskusjonen om hvordan vi kan skape et samfunn der alle føler seg inkludert og verdsatt. La oss sammen slutte å omtale mennesker som prosenter og heller sette menneskeverd i sentrum!

Bilde av informasjonsbrosjyren "Funker for meg"
ProsjektFunker for meg1. desember 2023

Likestillingssenteret KUN og FFO Trøndelag, i samarbeid med Ingrid Thunem, har laget tre kampanjefilmer og en informasjonsbrosjyre om likestilt universell utforming. De inspirerende og humoristiske tre kampanjefilmene som utfordrer normen for hvem det skal tilpasses for. Filmene bidrar til å skape en bevisstgjøring om diskriminering av funksjonshemmede i samfunnet. Ved å snu situasjonen vil mennesker uten funksjonshemming kjenne på den strukturelle diskrimineringen mennesker med nedsatt funksjonsevne utsettes for.

VideoSjette frokostmøte: Om holdningsarbeid
Ordene vi bruker betyr noe for hvordan vi ser på oss selv og på verden rundt oss. Roger Dragsten Moe fra rådet for likestilling av mennesker med nedsatt funksjonsevne i Trøndelag, innledet om ordbruk, selvbilde og hvordan vi påvirkes av kvantifisering av mennesker. To av hans hovedpoeng: Slutt å bruke funksjonshemmet som en beskrivelse av mennesker! Dette er forankret i en diagnosebasert forståelse av ordet, og tilslører at funksjonshemmingen oppstår i møtet med krav fra omgivelsene. Slutt å bruke begreper som arbeidsufør og restarbeidsevne. Merkelapper det offentlige bruker påvirker selvbildet til dem det gjelder og validerer negative holdninger. Kvantifisering av arbeidsevne, mobilitet eller sansetap kan være nødvendig for byråkratiet, men unngå å bruke dem i møte med menneskene det gjelder. Begrepene overskygger hvem du er, og hva du har å bidra med i samfunnet.

Publisert

15.11.2024

Skrevet av

Marte Taylor Bye

Seniorrådgiver

Fagområde

Prosjekt