Gå til hovedinnhold

Aktuelt

Masteroppgave: Manglende tilgang til BankID for personer med nedsatt kognitiv funksjonsevne under vergemål

Vi gratulerer Sylvi Birgitte Isaksen, som har vært vår masterstudent. Vi er så glade for at du har fullført og forsvart arbeidet ditt med suksess! Sylvis forskning fokuserer på digital ekskludering grunnet manglende tilgang til BankID, spesielt for personer med nedsatt kognitiv funksjonsevne under vergemål.

Sylvis arbeid har blitt møtt med et utrolig engasjement for oppgavens tematikk fra sensorene, veilederen, informantene og alle andre involverte. Som Sylvi delte med oss, skal hun fortsette å belyse temaet videre, og har fått flere invitasjoner til å presentere oppgaven sin. 

​Nedenfor kan du lese sammendraget av masteroppgaven og laste ned hele versjonen av avhandlingen.

En kvalitativ studie som undersøker manglende tilgang til BankID for personer med nedsatt kognitiv funksjonsevne under vergemål. Det er gjennomført digitale individuelle semistrukturerte dybdeintervjuer med åtte alminnelige verger fra hele landet. Oppgaven undersøker hvordan det er å være verge i dagens digitaliserte samfunn med fokus på BankID, hvilke konsekvenser eID-kravet om enekontroll og det offentliges innføring av BankID-krav til sine tjenester medfører for denne gruppen, og hva som kan være potensielle løsninger for økt digital inkludering.

BankID er det mest anvendte eID-systemet i Norge, som i løpet av de siste årene har økt sitt anvendelsesområde kraftig, hvor det flere plasser er blitt en nødvendighet å ha BankID for å få tilgang til tjenester. BankID stiller et krav om enekontroll, som vil si en strengt personlig bruk der kun en selv skal ha tilgang, for å hindre økonomisk misbruk og svindel. Dette har ført til at det er flere grupper i samfunnet som ikke får tilgang til BankID, deriblant personer med kognitive funksjonsnedsettelser under vergemål. Kravet om enekontroll fører til en systematisk ekskludering og diskriminering av de mest sårbare gruppene, som opplever å bli ytterligere marginalisert og stigmatisert, noe som igjen tærer på deres allerede syltynne rettsikkerhet. De opplever enten å være totalt utestengt eller å ha store problemer med å få tilgang til viktige grunnleggende tjenester og varer. Dagens digitaliserte samfunn gjenspeiler ikke en mangfoldig befolkning og viser i liten grad muligheter for å inkludere personer med bistandsbehov.

Per dags dato er det ingen fullgode digitale vergeløsninger, noe som fører til at vergene ikke får ivaretatt vergehavernes interesser, rettigheter og behov. Å være verge i dagens samfunn fører til utfordringer og mye ekstraarbeid i en allerede krevende hverdag med mange oppgaver. Dagens mangelfulle vergeordninger og samfunnets BankID-krav har blant annet ført til vergene ofte må gi fra seg bankkortene sine og bruke sin egen BankID eller Vipps, som innebærer at de må overføre fra vergehavers konto, for å i det hele tatt få tilgang til en rekke tjenester og varer. I tillegg er de avhengig av å møte velvillige folk som ordner spesialløsninger for at de i det hele tatt skal få tilgang til informasjon på vegne av vergehaveren. Problemet med slike løsninger er at det fører til en uheldig sammenblanding av vergehaverne og vergenes liv og økonomi, i tillegg til at dette ofte er lovstridig. Dette er uheldig med tanke på sikkerheten til vergehaverne, men det er heller ikke bærekraftig for vergene.

NedlastingMasteroppgave: Manglende tilgang til BankID for personer med nedsatt kognitiv funksjonsevne under vergemål21.6.2024

En kvalitativ studie som undersøker manglende tilgang til BankID for personer med nedsatt kognitiv funksjonsevne under vergemål.

Nedlastinger

Publisert

21.6.2024

Fagområde

Kategori