Sammen med Norges Idrettsforbund, Norges Fotballforbund, Norges Basketforbund, Norges Volleyballforbund og Norges Ishockeyforbund har vi utviklet det vi kaller for «handlingskort mot trakassering og rasisme».
Vi vet at kraftfulle, umiddelbare reaksjoner kan ha en sterkt oppdragende og forebyggende effekt på trakassering og rasisme, sier prosjektleder Linn Bylund. Å se at flokken reagerer og samler seg støttende rundt deg demper også skadevirkningene for dem rasismen og trakasseringen er rettet mot.
Handlingskortene gir en beskrivelse av hva de ulike aktørene på et idrettsarrangement kan gjøre der og da dersom en uønsket hendelse oppstår. Hvilket handlingsrom har for eksempel trener, dommer, sekretariat, fair play-verter og andre? Kortene skal være konkrete og tydelige på hvordan personer med et voksenansvar i idretten kan gripe inn når de ser/hører trakassering og rasisme.
Vi opplever dette som et nybrottsarbeid. Å myndiggjøre den enkelte frivillige til å for eksempel kunne stoppe kampen er noe nytt, sier Kristin Setså i Nordland Idrettskrets.
Handlingskortene skal finnes både som fysiske kort og som en digital løsning via QR-kode. Handlingskortene kommer til å bli tilgjengelig på NIF sine hjemmesider, og både digitalt og fysisk tilgjengelig hos det enkelte særforbund. Utover våren skal det jobbet med å distribueres handlingskortene ut til alle idrettslag i Norge.
Vi har hørt mange festtaler om at idretten skal være en trygg arena for alle, og med handlingskortene kan man omsette den visjonen til praksis, avslutter Bylund.
- Vi har aldri gjort mer
www.tv2.noNorge er et mangfoldig samfunn, men er vi et inkluderende samfunn?