Gå til hovedinnhold

Fagområde

Kjønn og likestilling

Kjønnslikestilling forblir et viktig tema i Norge, og vi jobber med tverrfaglige prosjekter som belyser kjønn i sammenheng med inkludering, psykisk helse, oppvekst og minoritetsspørsmål for å fremme likestilling på tvers av kjønn og sosiale grupper.

Viser 1 til 10 av 15 prosjekter.

  • Bildet viser en koalabjørn med rosa briller og gul ryggsekk, som holder en stor gul blyant. På bilde er det også tekst hvor det står: "Bilateral initiative. Research and needs analysis of slovak teachers gender equality and gender-based violence prevention"
    Research and Needs Analysis of Slovak Teachers in Gender Equality and Gender-Based Violence Prevention25. oktober 2024

    The results from this project will directly inform the creation of innovative educational tools and interventions that can be used to support Slovak high-school teachers in their daily efforts to foster gender equality and prevent violence. Ultimately, this initiative aims to empower educators with the knowledge and resources they need to create more inclusive and safe learning environments for their students.

    Prosjektleder

    Susanne Morales Ree

    Seniorrådgiver

  • En hånd holder et par brune, slitte herresko med rødt fôr. Bakgrunnen er ensfarget hvit, og personen har på seg en hvit skjorte med små sorte mønstre på mansjettene.
    Foto: Bilde av NordWood Themes på Unsplash
    New Masculinities in the Nordics1. juli 2024 - Pågående

    Prosjektet undersøker menns oppfatninger av likestillingstiltak og mangfoldspraksis på nordiske arbeidsplasser. Gjennom intervjuer utvikles innsikt som skal styrke opplæringsmateriell og fremme dialog. Målet er å skape mer inkluderende arbeidsplasser og øke menns engasjement i likestillingsarbeid. Prosjektet gjennomføres i samarbeid med partnere fra Norge, Sverige, Danmark og Estland.

    Prosjektleder

    Ada Klubben

    Rådgiver

  • Mann som står på fjellet i dårlig vær. Han står med ryggen til kameraet.
    Foto: Karen Zhao / Unsplash
    miNORDitetsmenn: menn, migrasjon og mulighetsrommet6. mai 2024 - Pågående

    Vårt prosjekt har som mål å etablere en inkluderende arena for menn med innvandrerbakgrunn i vår region. Vi ønsker å legge grunnlaget for økt samfunnsdeltakelse blant menn ved å fokusere på sosialt samvær, nettverksbygging og støtte til mental helse.

    Prosjektleder

  • Bildet har en hvit bakgrunn og viser en oransje varseltrekant til høyre. I midten av bildet står teksten "Aktivitets- og redegjørelsesplikt (ARP)" i fet, svart skrift. Det finnes også et juridisk symbol (paragraftegn) i sort som er plassert på den oransje trekanten.
    Kurs om ARP - Aktivitets- og redegjørelsesplikt for arbeidsgivere16. mars 2024

    Fra 2020 pålegger Likestillings- og diskrimineringsloven alle offentlige og private virksomheter, uavhengig av størrelse, en plikt til å jobbe for likestilling og mot diskriminering på grunnlag av kjønn, alder, etnisitet, funksjonsnedsettelse, seksuell orientering og kjønnsuttrykk, graviditet, omsorgsoppgaver og livssyn.

    Prosjektleder

    Karin Hovde

    Nestleder

  • Bildet viser en collage med bilder av åtte personer, arrangert i en linje. Bakgrunnen er lys og det er en gulgrønn ramme som deler opp bildene.

Fra venstre til høyre ser vi:
En mann med skjegg og kort hår, iført en lyseblå skjorte.
En kvinne med briller og samisk drakt, smilende.
En mann med briller, glattbarbert og med skjorte, med en mørk jakke over.
En kvinne med grått hår som smiler, iført en svart topp.
En mann med skjegg, iført en genser og en jakke, som holder en mikrofon.
En ung mann med caps og briller, iført en blå jakke.
En kvinne med langt, mørkt hår, iført en tradisjonell samisk drakt.
En kvinne med mørkt hår og et smil, iført en tradisjonell drakt.
I venstre hjørne er teksten "likestillingssenteret KUN" og i høyre hjørne er logoen til "Fritt Ord". Dette bildet representerer mangfold og inkludering, med fokus på likestilling. ​
    Podkastserie - Distriktsperspektiver på likestilling14. mars 2024

    Likestillingssenteret KUN har i over 30 år hatt hovedsete i Steigen i Nordland, og har hele denne tiden jobbet med å se likestilling i et Nord- og distriktsperspektiv. I disse episodene av Likestillingspodden løfter vi temaer som viser likestillingsutfordringer i diskriktene, som ofte fortoner seg annerledes enn i de store byene. Vi håper med dette å bidra til en større samtale rundt kompleksiteten i likestillingsspørsmål i Norge.

    Prosjektleder

    Anush Khadka

    Kommunikasjonsrådgiver

  • SAFE-NET: Creating a Safety Net for girls victims of online violence13. mars 2024

    The Greek-Norwegian collaboration project “SAFE-NET: Creating a Safety Net for girls’ victims of Online Violence” (2021-2023) aims to create a security network to address online violence against women and girls.

    Prosjektleder

  • Ung asiatisk tenårings-/tenåringsgutt sitter på trappen hjemme, gråter og dekker ansiktet med hånden, holder den andre hånden smarttelefonen, føler seg alene, stresset, frustrert, overveldet, deprimert.
    Foto: Myboys.me/Adobe Stock
    Digital vold1. januar 2024 - Pågående

    Stadig større del av vårt liv blir digitalt. Teknologi kan brukes til å kontrollere, overvåke, true og skade. Digital vold er forbudt gjennom blant annet straffeloven, og utgjør ofte en del av det sammensatte voldsbildet mange utsatte for vold i nære relasjoner lever med. Dette prosjektet er et samarbeid mellom Likestillingssenteret KUN og Krisesentersekretariatet for å øke krisesentrenes kompetanse om digital vold. Kunnskapsgrunnlaget for denne veilederen er en serie webinarer som fant sted høsten 2021, hvor Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO), Dansk stalking center, Mia Landsem /Landsem Security, og representanter fra politiet deltok. I utviklingen av veilederen har også Krisesentersekretariatet og Sørlandet krisesenter deltatt.

    Prosjektleder

  • Styrking av menneskerettighetsarbeid for innsatte kvinner6. oktober 2023

    Dette prosjektet har som mål å forbedre beskyttelsen av de menneskerettighetene til kvinnelige innsatte og øke bevisstheten blant beslutningstakere. Det er et samarbeidsprosjekt mellom sivilsamfunnsorganisasjoner fra Kroatia og Norge, med målet om å fremme bedre praksis for påvirkningsarbeid og nettverk for å forstå de unike utfordringene kvinner står overfor når de er involvert i rettssystemet.

    Prosjektleder

  • Strengthening Human Rights Advocacy for Imprisoned WomenAvsluttet 25. oktober 2024

    ​This project is dedicated to enhancing the protection of female prisoners' human rights and bolstering awareness among decision makers. It is a joint effort between civil sector organizations from Croatia and Norway, with the goal of fostering better advocacy practices and networks to understand the unique challenges faced by women entangled in the legal system.

    Prosjektleder

  • Bilde av seks mann, opp ned. Alle mennene holder tommelen ned. Over bildet står teksten "Mannsdagen i Bodø '23".
    Markering av den internasjonale mannsdagen i Bodø25. mai 2023

    Dette arrangementet vil belyse ulike temaer og perspektiver knyttet til likestilling sett fra menns og gutters ståsted. Vi vil invitere forskere, akademikere, tjenesteleverandører og andre relevante deltakere til å delta i en inspirerende dag med deling av innsikt og erfaringer knyttet til temaet.

    Prosjektleder

Oppdatert 12.12.2024

Faggruppeleder

Foto: Kirill Gurvich / Fotograf: Karoline O.A. Pettersen

Fagansvarlige

Karin Hovde

Nestleder

Lindis Sloan

Seniorrådgiver

Ada Klubben

Rådgiver